Planuri de joc – Intre conventional si inovatie


Fiecare joc nu este doar o lupta intr-un campionat, competitie sau o batalie pentru supravietuire. Este doar o mica parte din MARELE PLAN, o punere in scena a unei metodologii.

 

ciclul-unui-plan-strategic

Natura unica a fotbalului romanesc te forteaza intotdeauna sa-ti alcatuiesti mai multe planuri de joc. Accidentari, insolvente, probleme de toate naturile iti dau microciclul saptamanal peste cap fara ca tu ca antrenor sa ai vreo vina. O conjunctura nefamiliara, o liga nefamiliarizata cu multe din lucrurile care se intampla in fotbalul vestic. Te decizi pentru 4-3-3 ofensiv, dupa care esti nevoit sa joci 4-2-3-1 pentru ca vrei mai multa agresivitate pe zona centrala sau superioritate numerica in centrul terenului.

Cum acum esti puternic si adversarul tau incearca sa te faca sa gresesti constant, realizezi ca trebuie sa schimbi iar, si iar, si iar… Asta inseamna timp consumat din ce in ce mai mult si un challenge personal mai mult ca oricand! Ceea ce nu e neaparat un lucru rau pentru dezvoltarea ta personala ca antrenor.

Ce inteleg eu prin plan de joc?

In esenta, un scenariu strategic planuit pentru un joc particular care include

  • SISTEMUL DE JOC/MODEL DE JOC
  • PRIMUL 11
  • REZERVELE – eu le spun ajutoare de pe banca
  • TACTICA – in functie de caracteristicle adversarului nostru(ce pozitii vreau sa acopar mai bine, miscari particulare ale unui lant de jucatori, instructiuni speciale in ceea ce priveste marcajul om la om)
  • FAZE FIXE DEFENSIV/OFENSIV
  • TEMPO-UL JOCULUI

Acest proces cere de la antrenor nu numai sa-si pregateasca tactica lui pana la ultimul detaliu ci si sa citeasca jocul si sa inoveze, sa adapteze.

Planul de joc e mai complicat, mai vast, decat doar numirea unui prim 11 si stabilirea rezervelor.

Se intampla de multe ori pe parcursul unui meci sa schimbi sistemul de doua sau chiar trei ori, fortat sau intentionat. Dar, in opinia mea, nu sistemele de joc fac diferenta, ci ideile din spatele lor. Plan de joc = idei!

Fiecare plan de joc este ca o strategie militara in sensul ca implica evaluarea sanselor tale de a castiga intr-o batalie dintre doua redute.

Tipuri de planuri

  • PLANUL STRATEGIC – planul global, de unde am plecat si unde vreau sa ajung(un tur, un campionat, pe trei sezoane etc)
  • MODELUL DE JOC – arma, biblia, de la antrenor pentru jucatori
  • PLANUL DE JOC – deciziile tactice si dinamica propriei echipe
  • SISTEMUL DE JOC – distributia spatiala a jucatorilor in orice moment al jocului

Cheie – De fiecare data cand adversarul tau schimba sistemul de joc, jucatorii trebuie sa-si schimbe organizarea defensiva. De ce? La intrebarea aceasta trebuie sa raspundeti dumneavoastra.

 

Acest articol a fost publicat în Analiza și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s