Pep Guardiola si importanta analizei video tehnico-tactice


Pep urmarind un video despre adversarii sai in biroul de la FC Barcelona

Organizarea sedintelor tehnico-tactice

Jocul impotriva celor de la Stuttgart si finalul epic sunt deja parte a trecutului. Incepe un nou ciclu: noile provocari vin, noi trebuie sa analizam si sa pregatim armele care ne vor ajuta sa incercam sa castigam. Ca o regula invariabila, inainte de fiecare joc, Guardiola aranjeaza trei conferinte cu jucatorii lui, fiecare cate 15 minute, intotdeauna cu ajutorul imaginilor si video care de obicei nu dureaza mai mult de 7 minute. Cele trei conferinte per joc au acelasi program, aceeasi organizare.

In timpul primei intalniri, in preziua jocului, Pep vorbeste despre posesia si tranzitia pozitiva a echipei adverse. Prin video-urile pe care le vede diseca forta si pericolul oponentilor si, cel mai important, miscarile fara minge ale adversarului. El explica in detaliu solutiile defensive care trebuiesc implementate pentru a contracara. Apoi isi duce jucatorii la teren pentru un antrenament ale carui obiective “defensive” sunt testate pentru a fi la nivel optim in timpul jocului.

Biroul lui Pep Guardiola de la FC Bayern Munchen

Biroul lui Pep Guardiola de la FC Bayern Munchen

A doua sedinta are loc in dimineata jocului. Ea consta in o explicatie detaliata a strategiei la fazele fixe ofensive a adversarului, atat ofensiv cat si defensiv. Domenec Torrent, secundul, vorbeste despre cel putin 50 de cornere si lovituri libere, explicand eventualele scheme si detalii. In timpul jocului, el are rolul de a le spune rezervelor unde sa stea la fazele fixe. Inca o data, IMEDIAT dupa partea teoretica, echipa merge pe teren si exerseaza momentele moarte de joc: o serie de lovituri libere/faze fixe pentru a simula cum vor invinge adversarul. Inca nu se stie primul 11: in acest mod, toti jucatorii sunt implicati in aceasta activitate.

FC Bayern - Stuttgart 2-0

FC Bayern – Stuttgart 2-0

In sfarsit, cu doua ore inainte de joc, in hotel, Pep, cu ultimul sau speech(in vestiar nu intra inainte de joc). Putem sa-i spunem motivational, componenta tactica este foarte mult tratata: antrenorul vorbeste, stabileste ultimele detalii ofensive ale lui Bayern si comunica 11-ele. Discursul se concentreaza pe cum vor ataca deoarece faza defensiva a fost studiata cu o zi inainte, in timp ce mingile moarte au fost analizate si testate dimineata.

Roma 1-7 Bayern

Roma 1-7 Bayern

Speech-ul contine elemente motivationale, chiar daca nu mereu face asta. De exemplu, in returul din sferturile UCL impotriva lui Man Utd din aprilie 2014, Pep a ignorant acest al treilea speech pentru ca echipa stia deja primul 11 si astfel nu mai era nevoie de alte comentarii. In contrast, la reinceputul Bundesligii, pe 24 ianuarie, echipa a ajuns pe Borussia-Park din Gladbach cu doar o ora inainte de joc pentru ca Pep s-a concentrate enorm pe ultimul speech, aratand oamenilor lui de ce au pierdut amicalul cu Red Bull, 3-0. “Am venit aici, pot sa analizez adversarul si sa va spun cum sa jucati tactic perfect. Dar, de aici inainte, voi aveti cheia, voi sunteti responsabili. Daca voi nu jucati cu intensitate si nu alergati ca nebunii, nu vom castiga.” Bayern bate cu 2-0 jucand aproape perfect.

Pozitionarea lui Lahm - inovatie Pep Guardiola

Pozitionarea lui Lahm – inovatie Pep Guardiola

Continutul celor trei mici lectii/sedinte sunt rezultatul unor analize facute din doua puncte de vedere: adversar si echipa lor. Xavier Sala y Martin, professor de economie la Columbia University, gaseste in Pep cheia: inovatia. Din punctul lui de vedere, Guardiola este un mare inovator. Victoriile lui vin din analiza meticuloasa a slabiciunilor adversarului pentru a stii cum sa organizeze jocul si unde sa “muste”. In ciuda faptului ca si adversarii sai il studiaza, el reuseste sa adauge mereu elemente noi in jocul propriei echipe, modelului de joc. Merge mereu inainte. E abil, reuseste sa-si mentina filosofia de joc care e bazata pe obtinerea unei superioritati in mijlocul terenului, optimizarea ofensivei in raport cu defectele adversarilor pe faza ofensiva si capacitatea cameleonica de adaptare la caracteristicilor adversarilor.

Un antrenor mereu pe ganduri. Un antrenor ce te pune pe ganduri...

Un antrenor mereu pe ganduri. Un antrenor ce te pune pe ganduri…

Inovatorul

In legatura cu modul in care Pep decide sa atace adversarii, similar cu sahul, Kasparov zice: Tu nu poti ataca in acelasi mod daca esti pe varful unui munte sau intr-un camp deschis.

In Hospitalet, oras din Spania, Ferran Adria, bucatar, la o cina cu Pep: Guardiola, ca si antrenor, e un mare innovator. Pep raspunde: Uite, Ferran, tot ce fac eu e sa vad un video si apoi incerc sa gasesc solutii pentru a-mi domina adversarii. Tot ce fac e sa-mi studiez armele si sa le adaptez la orice situatie.

Martin Hall, antreprenor, spune – aceasta vocative de inovator al lui Pep se conecteaza cu spiritual antreprenorial al Germaniei. Nu stiu ce cred oamenii de fotbal din Germania despre el, dar stiu un numar mare de businessmani si de manageri din tara care sunt perfectionisti si inovatori. Traieste sa faci greseli si cauta perfectiunea. BMW, Audi si Siemens: Urmareste capacitatea de inovare a lor si cum cauta perfectiunea, produsul perfect. Acest fel de a fi ii apartine si lui Pep, care constant e concentrat pe research si inovatie. ASTA E FORTA LUI. Alt punct forte este capacitatea de adaptare. Daca privim indeaproape, Guardiola nu joaca la Bayern ca la Barcelona, ci s-a adaptat la jucatori si la tara. Pe de alta parte, stilul pe care echipa l-a avut in 2013 nu are de a face cu cel pe care echipa il are azi.

Carles Plachart – mai mult decat un simplu om din staff

Pentru a intelege mai profund cum se analizeaza video la Bayern, e esential sa ne referim la Carles Planchart, seful analistilor lui Guardiola, chiar de cand a inceput sa antreneze la Barca B, in 2007. Planchart explica in detaliu munca pe care el si echipa lui o fac. Acolo sunt doua parti: analiza echipei noastre si a adversarului. Doua lumi diferite. Noi suntem un club care joaca din trei in trei zile si daca gresesti – platesti. Mai ales din cauza lipsei de timp, nu e nevoie sa transmiti pe teren jucatorilor ce fac gresit. Daca ai o saptamana full de antrenament poti prepara o serie de exercitii de corectare. De exemplu, daca linia de fund e prea sus sau prea jos, sau daca sunt spatii mari intre linii, nu oferim suficienta amplitudine etc.

Planchart, video analist personal Pep Guardiola

Planchart, video analist personal Pep Guardiola

In cazul nostru, cel mai rapid mod de a transmite informatii este sa le aratam video-uri pentru ca ideile in acest mod se implementeaza repede.

Dupa fiecare joc, analistii trag concluzii individual sau colectiv, ori strategii tactice. De obicei, corectiile individuale sau strategice sunt facute imediat, in asa fel incat ele pot fi luate in seama imediat ce analizele video sunt gata pentru urmatoarea sedinta.

In acest sezon, Plachart a adaugat un nou detaliu: pe langa actiuni tactice, el analizeaza si actiuni individuale. In aditie la jocul colectiv, are si toate actiunile specifice ale fiecarui jucator, toate situatiile in care a fost implicat, pentru a intelege daca deciziile luate de fiecare individ sunt bune/proaste. Pentru fiecare jucator e un dosar cu toate actiunile lui comentate si descrise. Dupa un joc, sunt sortate in functie de stilul de joc: Pas, dribling etc. Una peste alta, in ziua de antrenament poti arata tuturor imagini specific si corectii referitoare la munca individuala sau la linia tactica, tactica in sine etc.

In plus, zice Planchart, mereu ne uitam la tot jocul. In acel fisier care este trimis controlam tot jocul si alegem actiunile pe care le vom selecta pentru un jucator/grup cu comentariile noastre fix sub video. Acest lucru il facem deoarece, in afara de detaliile tactice, Guardiola vrea si o parere a noastra legata de joc.

Intalnindu-l pe Jose Mourinho. Aparentele inseala, cei doi s-au salutat in acel moment privindu-se in ochi.

Intalnindu-l pe Jose Mourinho. Aparentele inseala, cei doi s-au salutat in acel moment privindu-se in ochi.

Al doilea aspect al analizei noastre este sa ne distrugem adversarul, o importanta problema deoarece este influentata de felul cum alegem jocurile pentru analiza.

Este esential sa analizam adversarul in cel mai bun sistem de analiza(nu ca masinarie ci ca mod de organizare – as sublinia eu), Pep le foloseste cu cateva zile inainte ca jocul sa aiba loc asa ca suntem mereu in stare de alerta. La Barca, cand am jucat finala UCL, am analizat 12 jocuri ale adversarului. In sedintele obisnuite vedeam cam 5-6 jocuri.

Dupa ce analizam aceste 5-6 jocuri, Planchart facea un raport catre Pep. O relatie vizuala intre ei pentru a face mai usor transmiterea mesajului catre antrenor-jucatori. Normal, cand un joc se termina, in acea noapte sau in dimineata urmatoare, ei trimit deja urmatorul adversar. Lucrez cu o saptamana in avans. Normal ma focusez  pe adversarul din jocul urmator.

Guardiola citeste raportul initial ce consta in 5-6 jocuri ale adversarului pentru a-si face o idee generala si a prepara exercitii pentru jocul urmator. In programul de antrenament ulterior, in colaborare cu secunzii, se focuseaza pe anumite aspecte ale jocului. In zilele urmatoare analizeaza adversarul urmarind meciuri si momente tragand concluzii. Apoi aleg strategii, se gandesc la jocul incheiat, ce schimbari sa faca, aspect motivational sau idei tactice.

thiago-bayern-munich

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Analiza, HighTech și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pep Guardiola si importanta analizei video tehnico-tactice

  1. Bogdan zice:

    Un material foarte bun.L-am citit cu placere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s