Principii de joc defensive si ofensive ale unei echipe de fotbal


Carlo Ancelotti, gsp.ro

Carlo Ancelotti, gsp.ro

EnjoyFootball va prezinta astazi un material legat de principiile de baza ale jocului de fotbal, principiile jocului defensiv si principiile jocului ofensiv. Orice echipa are nevoie sa respecte aceste principii pentru a castiga o partida sau un trofeu. Fotbalul a evoluat extraordinar de mult in ultimii trei zeci de ani la nivel de organizare tactica, pregatire fizica si nu in ultimul rand pregatire psihologica. De aceea, odata cu modernizarea conditiilor de pregatire a fotbalistilor, antrenorii au inceput sa fie din ce in ce mai atenti la pregatirea lor individuala din punct de vedere tehnico-tactic. Daca inainte de anii 90 un joc putea fi castigat usor datorita spatiilor mari dintre compartimente si afinitatii pentru un joc ofensiv, astazi e din ce in ce mai greu sa faci acest lucru deoarece fiecare antrenor care se respecta aloca foarte mult timp pregatirii tactice. E drept, la inceputul anilor 90, odata cu venirea lui Sacchi, aparitia lui Van Gaal, Capello etc, lumea a inceput sa vorbeasca despre sisteme de joc si asezare in teren. Este bine de stiut ca stilul de joc, pozitionarea fotbalistilor intr-un sistem conteaza intr-o oarecare masura, insa cel mai important aspect pe care ar trebui sa-l urmarim este dinamica jucatorilor atat in posesie cat si in non-posesie. Toate seminariile UEFA Champions League din ultimii zece ani vorbesc despre cateva  aspecte: contraatac, faze fixe, organizare, tranzitia pozitiva, tranzitie negativa.

Ideea de organizare a jocului a inceput sa fie cunoscuta si sa dea rezultate odata cu aparitia cattenaccio-ului lui Helenio Herrera, dus mai departe de alti antrenori(opusului lui Herrera este Zeman).  Este deosebit de important ca o echipa sa aiba controlul mijlocului terenului, sa fie dinamica in ambele faze ale jocului, sa aiba teamwork, echilibru, sa-si pregateasca faza de atac din timpul non-posesiei si invers. Citind diverse autobiografii, materiale de specialitate, am realizat ca numai avand o identitate de joc, organizare foarte buna, specularea defectelor adversarului, transformarea calitatilor in goluri marcate, stare de spirit si cadru profesionist de munca, atat antrenorii cat si jucatorii, poti atinge succesul, sa-ti atingi scopul si anume sentimentul de invincibilitate/fericire pe care ti-l aduce victoria.

Continuand sa vorbesc de despre principiile de joc ele sunt la fel peste tot si sunt valabile pentru orice echipa. Ca in Italia se respecta mai mult, in Romania mai putin, aceasta este o alta poveste si nu face subiectul acestui articol. Mergand mai departe am sa impart principiile in doua, si anume cele defensive si cele ofensive. Apoi le voi explica pe scurt, cateva idei, in final urmand sa vorbesc un pic si despre tranzitie. Pentru pasionatii de termen in englezesti veti gasi in paranteze denumirea lor in limba lui Shakespeare.

PRINCIPII DEFENSIVE DE JOC

  • Intarzierea atacului advers (delay) – echipa care se apara trebuie sa faca orice pentru a impiedica contraatacul echipei adverse imediat dupa ce au pierdut mingea. Deseori se reuseste acest lucru atunci cand un jucator de-al tau preseaza omul advers care are mingea impiedicandu-l sa paseze direct pe verticala sau orizontala. Un alt mod de a intarzia atacul advers este cedarea deliberata a zonei in care se afla mingea si replierea urgenta in zonele considerate periculoase, mai ales cele centrale din fata careului de 16 metri.
FC Bayern 4-1-4-1 intarziere atac advers in propria jumatate

FC Bayern 4-1-4-1 intarziere atac advers in propria jumatate. Nemtii se aparar in treimea lor defensiva, bloc 4-1-5, coperind imediat canalele de pas cu jucatorii incercuiti cu alb. atunci cand se va pasa in spate, cei trei incercuiti cu galben au timp sa se reorganizeze ca pozitionare blocand centrul terenului si jucand foarte aproape unul de celalalt.

  • Dublajul sau ajutarea colegului celui mai apropiat (depth) – asa cum echipa care ataca cauta sa-si ajute numeric pe faza oensiva singurul atacant aflat in teren, asa si echipa care se apara cauta sa-si ajute fundasul care-i face marcaj. Dublajul poate fi facut de cel mai apropiat om aflat langa perechea de marcaj proaspat formata. Distanta la dublaj difera de la caz la caz, de situatii, conjuncturi, dar vorbind acum in mod general dublajul se face mult mai strans decat sustinerea unui jucator care are mingea in atac pentru ca atacantii incerca sa creeze spatii in timp ce fundasii doresc sa limiteze spatiile, sa fie cat mai mici.

Această prezentare necesită JavaScript.

  • Concentrarea pe zonele importante sau compactetea (concentration/compaction) – daca atacantii incearca sa intinda cat mai mult defensivele adverse, fundasilor le revine sarcina de a acoperii zonele periculoase, vulnerabile. Concentrarea si urmatorul principiu, echilibrul, lucreaza aproape impreuna, asa cum o fac intarzierea atacului advers si sustinerea in atac. Daca o echipa nu-i prea sigura de calitatile ei ar trebui sa apere poarta, sa ramana compacta, sa ofere adversarului zonele mai putin periculoase(tactical delay-intarziere tactica).
Acoperire zone importanteScreen Shot 2013-11-21 at 20.06.31

Acoperire zone importante de teren, Borussia Dortmund vs Arsenal. Concentrare mxima pe zona centrala. Echipa scurta, Subotic face pressing intre linii, Blaszcykovsky atent la wingerul stanga al lui Wenger, romb centrul terenului pentru a-l marca pe atacantul doi al tunarilor. Numeric avem un 8 vs 4 in treimea defensiva. Observati triunghiurile, dinamica, zonele libere.

  • Echilibrul (balance) – Daca mobilitatea e folosita pentru a decongestiona sisteme defensive bine organizate, echilibrul e folosit pentru a ucide din fasa contraatacurile adverse. Tabloul devine complet pentru ca toti jucatorii pot da echipei echilibru. In general nu primul sau al doilcea jucator care se apara iti ofera echilibru, ci cei ce se apara dupa ei, englezii ii spun „The 3rd defender”.
Bloc defensiv Atletico Madrid sub Diego Simeone

Bloc defensiv Atletico Madrid sub Diego Simeone. Marcaj zonal, spatii mici, compacti, mijlocasul central preseaza agresiv ca un piston in zona lui. Observati zonele libere din tusa si pregatirea fazei de atac prin coborarea intr-o zona libera a lui Diego Costa

  • Disciplina, control, rabdare( discipline, control, patience) – Daca o echipa a asimilat bine cele patru principii de mai sus se va gasi intr-o pozitie buna in fata majoritatea adversarilor. In acest caz, echipa care se apara ar trebui sa fie calma, sa controleze atacul advers, sa aiba rabdare, sa tatoneze, nu se sa se elimine din joc atacand adversarul orbeste. Desigur, jocul iti ofera si surprize,dar odata ce mingea se muta de la un jucator la altul principiile se reiau, incep din nou.

TREIMILE TERENULUI DE JOC

 

Inainte de a trece la principiile de joc ofensive ar trebui sa ne uitam la importanta gandirii in treimi de joc, in loc sa judecam ca jumatatea proprie de teren, jumatatea adversa de teren. Consideratiile tactice se fac mai bine asa.

In treimea proprie cuvantul de ordine e PRECAUTIE.

In treimea mijlocie este campul de bataie pentru dominarea jocului, zona unde se concep atacuri.

In treimea adversa se marcheaza 99% din goluri.

Din acest motiv gandirea din treimea finala este diferita fata de gandirea din treimea defensiva. In aceasta joci la siguranta, chiar si cu minge lunga pe varf sau chiar in aut de mana.

In treimea mijlocie este mai putin periculoasa, este zona de constructie, insa orice pasa gresita in acea zona te poate costa.

In finala, in trimea adversa iti asumi orice risc, atacantii se folosesc de fente, driblinguri, miscari inselatoare, calcaie, de orice procedeu tehnic care te ajuta sa creezi ocazii/goluri.

PRINCIPII OFENSIVE DE JOC

  • Penetrarea defensivei adverse (penetration) Imediat ce  echipa intra in posesie prima intrebare pe care ti-o pui e cum putem sa marcam. Apoi, daca nu poti marca repede te uiti dupa un jucator ofensiv nemarcat ce poate primi mingea. Cea mai fluida optiune e organizarea atacului prin pase, nu joci minge lunga si speri sa iasa ceva, nu joci la intamplare.
Cum penetrezi defensiva adversa atunci cand joci fara atacant de careu. AS Roma 2013/2014

Cum penetrezi defensiva adversa atunci cand joci fara atacant de careu. Observati demarcarea lui Totti si intrarile pe spatii libere ale atacantilor laterali. AS Roma 2013/2014

  • Suportul omului cu mingea (support) – pentru a mentine posesia si a asigura o dinamica a paselor dealungul sau dealatul terenului, cel ce are mingea are nevoie de ajutor din partea colegilor. Suportul ofensiv, defensiv, permite celui ce are mingea diferite optiuni de pasare si pune in dificultate mintea adversarilor. Cel ce are mingea devine playmaker 1 si va infrunta fundasul 1 advers ce va incerca intarzierea atacului. Jucatorii care ofera suport devin atacanti 2 sau atacanti pentru ca ofera mai multe solutii. 
Totti si Pirlo, doi playmakeri - cum sunt ajutati de colegi in posesie cu ajutorul demarcarilor pe spatii libere

Totti si Pirlo, doi playmakeri – cum sunt ajutati de colegi in posesie cu ajutorul demarcarilor pe spatii libere

  • Lateralitatea (width) Intinderea cat mai mult a defensivei adverse este in mintea oricarui jucator de atac. O echipa poate fi intinsa lateral si orizonal. Jucatorii centrali vor impingerea defensivei adverse cat mai aproape de poarta lor, jucatorii de pe benzi vor sa deschida jocul cat mai aproape de tusa – ori prin plasament lateral, ori prin demarcari in tusa. Cei din tusa nu au mereu mingea. Pot fi numiti si atacanti 3.
Exemplu de lateralitate - AS Roma 2013/2014

Exemplu de lateralitate – AS Roma 2013/2014

  • Mobilitatea (mobility) – Viteza individuala sau dinamicitatea/mobilitatea de a schimba pozitiile intre ei sunt atat de importante in jocul modern. Cand un atacant se muta lateral sau orizontal, cu sau fara minge, echipa adversa trebuie sa se adapteze, acest lucru rupand echilibrul afectand blocul defensiv si creand spatii/oportunitati de atac.
Mobilitate si tranzitie pozitiva AS Roma, sezonul 2012/2013

Mobilitate si tranzitie pozitiva AS Roma, sezonul 2012/2013

  • Creativitatea (creativity/improvisation) – Este cel mai interesant principiu. Improvizarea nu e folosita numai in treimea adversa, dar acolo este cea mai des folosita. Driblinguri, devieri, calcaie, acest tip de creativitate nu inseamna un risc mare. Chiar daca pierzi mingea in acea zona, adversarul tot mai are de depasit doua zone de teren pentru a suta la poarta, asa ca riscul este controlat.
Zinedine Zidane - Intruchiparea creativitatii unui mijlocas

Zinedine Zidane – Intruchiparea creativitatii unui mijlocas

TRANZITIA

Cuvantul tranzie a devenit unul cheie in jocul de fotbal curent – desi tranzitia in fotbal exista de mult timp. Ce se intampla atunci cand posesia este castigata, sau dupa ce este pierduta, poate determina des rezultatul unui joc. Acest lucru se intampla cand se face rapid, defensiva adversa nu are bloc defensiv echilibrat, mai ales cand totul se realizeaza in cateva secunde. Echipele foarte bune sunt cameleonice. Prima data alearga liber, sunt expresivi in demarcari, creativei. Apoi intr-o secunda, rai determinati, orientati catre obiectivele defensive.

Principiile si sistemele de joc au relatie stransa, se impletesc, lucreaza impreuna, formeaza o echipa. Un antrenor care nu intelege principiile de joc va fi tot timpul provacat din punct din vedere tactic.

Tranzitie Liverpool vs Southampton sub Brendan Rodgers

Tranzitie Liverpool vs Southampton sub Brendan Rodgers

Reclame
Acest articol a fost publicat în Analiza și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s