Sfaturile lui Carlo Ancelotti pentru tinerii antrenori profesionisti


Carlo Ancelotti, gsp.ro

Carlo Ancelotti, gsp.ro

Experienţa de aproape 20 de ani în antrenorat l-a îndemnat pe Carlo Ancelotti să ofere sfaturi antrenorilor mai tineri, aflaţi la început de drum. Acestea se regăsesc pe site-ul oficial al tehnicianului italian.

Grupate într-o secţiune sugestivă „A-cademy”, italianul îşi împărtăseşte gîndurile legate de antrenorat şi scouting. Toate textele sînt publicate în limba italiană.

Lecţiile lui Ancelotti

Antrenorul lui Real Madrid îşi începe ultima lecţie cu o definiţie propie: „Meciul reprezintă evenimentul central în lumea fotbalului, însă acesta trebuie să fie anticipat de un antrenament tehnico-tactic şi de o bună studierea a adversarului”.

După ce a subliniat importanţa studierii adversarului şi a pregătirii, tehnicianul atenţionează antrenorii tineri să nu ignore studierea propriilor echipe: „După meciuri, se impune o verificare a partidei şi tragerea unor concluzii care pot permite crearea unor legături mai bune de joc şi o anticipare mai bună a meciului retur sau a celor care urmează.”

Pe urmă, Ancelotti prezintă raportul detaliat de scouting al echipei Dinamo Kiev, grupare care a înfruntat-o în grupele Ligii Campionilor in mandatul de la PSG. Tehnicianul italian nu scapă nimic din vedere: de la observaţii precum „sistem de joc 4-2-3-1 ce se transformă în 4-3-3”, pînă la analiza fiecărui compartiment şi a echipei per ansamblu.

Tot pe site-ul său oficial, Ancelotti a mai prezentat detaliat, în cadrul unui articol separat, cîteva tipuri de exerciţii care oferă o posesie cît mai bună în timpul meciurilor, asemănătoare cu cea a celebrului tiki-taka practicat de Barcelona.

Ce cuprinde pregătirea unei partide în viziunea lui Ancelotti?

1. O analiză profundă a adversarului, realizată de departamentul de scouting
2. Antrenamente cu o intensitate din ce în ce mai ridicată pe parcurs ce se apropie meciul, cu exerciţii tehnice şi tactice
3. Vizionarea unei prezentări video de aproximativ 15-20 minute a echipei adverse, urmată de o şedinţă între antrenori şi jucători despre tactica şi strategiile adversarilor.
4. Indicaţii de ultimă oră pentru echipă, pe compartimente şi pentru fiecare jucător în parte
5. Analiza de după meci care oferă indicaţii preţioase de îmbunătăţire asupra eventualelor greşeli făcute de jucători în partida disputată.

 „Aceste articole sînt dedicate tuturor antrenorilor şi celor care sînt pasionaţi de acest sport fabulos. Vreau să împărtăşesc cu voi toate secretele muncii mele” (Carlo Ancelotti, antrenor Real Madrid)

 *Material realizat cu sprijinul gsp.ro

Reclame
Acest articol a fost publicat în Antrenori copii si juniori și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s