Under 16 – Under 21 >> Antreneaza-ti echipa precum Rudi Garcia


Rudi Garcia, asroma.it

Rudi Garcia, asroma.it

EnjoyFootball va prezinta astazi un antrenament de-al lui Rudi Garcia, antrenor AS Roma, din acest presezon. Antrenorul francez a optat pentru al doilea antrenament la zilei pentru exercitii de tehnica, finalizare, demarcare, transmisie, exercitii ce se preteaza bine pentru doua sisteme de joc: 4-2-3-1 si 4-3-3. Mai jos veti gasi cateva exericitii explicate pe indelete, apoi le veti putea urmari si in format video.

Interesant e ca exista o tendinta printre antrenorii de top, aceea de a lucra din ce in ce mai mult cu mingea, ideea de a incarca musculatura fotbalistului doar cu alegari parand in acest moment putin depasita. Cheia reusitei acestei metode este cu siguranta „pacalirea mentalului” fotbalistului, atentia s-a indreptandu-se pe balon si nicidecum pe efortul urias pe care acesta il face atunci cand are mingea la picior.

In functie de jucatorii si sistemul de joc pe care vrei sa-l impui la echipa poti diversifica metodele de pregatire, dar nu poti neglija componenta fizica, cea care in fotbalul de astazi face diferenta, viteza si forta fiind calitati indispensabile in fotbalul modern(Germania 2014).

Sa intram insa in ceea ce ne intereseaza cel mai mult si anume exercitiile cu balonul. Ele nu sunt grele, as putea spune ca sunt foarte placute, dinamice, solicita atentie, dar in acelasi timp foarte eficiente, imbunatatind semnificativ calitatile motrice de baza + cele tehnice pe spatii scurte si in conditii de „stres”.

Exercitiu de tehnica

  • Ai nevoie de opt jucatori. Se formeaza un patrat cu distante de zece metri intre copete. Cate doi jucatori in colturile A, B, C, D. Din A si C se pleaca cu mingea la picior, deci se lucreaza simultan cu doua mingi. Primul exercitiu este de pasare: A-B, C-D. Totul se face intr-o continua miscare, pas catre B, pleci in coltul B, pas catre D pleci in coltul D. Totul sub forma de morisca, se schimba locurile permanent. Dupa ce s-a efectuat prima tema(pas-pleci) se pot executa si alte teme precum mentinere dintr-un punct in celalalt, fente  dintr-un punct in celalalt, tras mingea cu talpa dintr-un punct in celalalt etc. Aici intervine mult creativitatea antrenorului. In format video vei gasi acest exercitiu incepand cu minutul 01:10.

Exercitiu de transmisie si finalizare

  • Ai nevoie de sase jucatori, doua porti mici, patru copete. Se aseaza portile in lateral, in mijlocul lor o copeta. Mai in fata la cinci metri asezi inca o copeta in fata ei. Pe diagonala cu ultima copeta asezi stanga si dreapta inca doua copete. Plasamentul jucatorilor: unul la copeta dintre porti, unul la urmatoarea, apoi unul stanga, unul dreapta si inchei iarasi cu unul stanga unul dreapta. Vom numerota copetele cu 1, 2, 3stanga-3dreapta, 4 stanga-4 dreapta. Exercitiul se executa in felul urmator: avem combinatii de jucatori intre 1-2, 2-1, 1-3, 3-2, 2-4, 4 finalizeaza la poarta(1 pas la 2. 2 redubleaza catre 1. 1 pas la 4. 4 pas la 3. 3 pas la 4. 4 finalizeaza). Se executa alternativ. Dupa incheiera exercitiului 1 devine 2, 2 devine 3, 3 devine 4. In format video vei gasi acest exercitiu incepand cu minutul 07:54.

Exercitiu de transmisie si finalizare

  • Ai nevoie de patru jucatori, un manechin pe post de aparator si o poarta mica. Asezare: 1 pe linie cu poarta, 2 in fata lui, 3 in stanga lui 2, 4 in stana lui 3. 2, 3 si 4 formeaza triunghi ca asezare. Jucatorul 1 paseaza catre 2, 2 redubleaza catre 1, 1 paseaza catre 3, 3 paseaza catre 4, 4 paseaza in spatele manechinului, 3 finalizeaza. Dupa ce exercitiul se termina fiecare jucator pleaca catre copeta urmatoare(1 devine 2, 2 devine 3 etc). Se executa pentru finalizare cu ambele picioare. In format video vei gasi acest exercitiu incepand cu minutul 10:20.

Exercitiu de transmisie, demarcare si finalizare

  • Ai nevoie de cinci jucatori si un manechin pe post de adversar. Punctele 1, 2 si 3 formeaza un L intors spre stanga, 2,3,4 un triunghi cu varful in 3, iar 3,4,5 o diagonala cu varful spre stanga. Desenati pe foaie pentru a intelege mai usor. 1 paseaza catre 2, 2 paseaza catre 3, 3 paseaza catre 4, 4 paseaza catre 3 prin spatele adversarului, 3 il lanseaza pe 5 la intalnire, 5 finalizeaza.  Dupa ce exercitiul se termina fiecare jucator pleaca catre copeta urmatoare(1 devine 2, 2 devine 3). Nu il puteti gasi in format video.

Posesie pe teren redus, doua atingeri

  • Joc cu tema, 11 vs 11, 40 lungime-30 latime.

Ideea este nu sa copiem ceea ce Garcia lucreaza cu Totti si colegii sai ci sa reusim sa adaptam metodele sale sau exercitiile sale la ceea ce avem in curtea noastra. Sunt de parere ca exercitiile nu sunt deloc grele si pot fi adaptate la nivel de juniori, acceptand o intesitate mai mica, dar impunand un standard al transmisiei balonului ridicat, mereu cu latul, finalizare cu ristul plin, dinamica buna.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Antrenamente copii si juniori și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s