Zoltan Kovac: „Cu o munca de calitate, in cinci ani putem avea jucatori de nivel international”


Ieri, pe site-ul frf.ro, a aparut un interviu cu Zoli Kovac, directorul pentru dezvoltare sportiva FRF, adus in functie de presedintele Razvan Burleanu. Iata ce a declarat acesta pentru sursa citata.

Directorul pentru dezoltare sportivă din cadrul FRF este de părere că, aderând la o nouă strategie, fotbalul românesc ”va avea în 5 ani jucători de nivel internațional, iar în 12 ani rezultate notabile”.

Când spune asta, Zoltan Kovac, 59 de ani, se bazează pe modelul belgian pe care îl cunoaște foarte bine de pe vremea în care a lucrat pentru Federația de la Bruxelles.

”Echipa națională a Belgiei pe care ați văzut-o la Campionatul Mondial este rezultatul a 14 ani de muncă”

Actualul director pentru dezvoltare sportivă din cadrul FRF nu a fost surprins de parcursul selecționatei Belgiei la Campionatul Mondial din Brazilia, unde s-a oprit în sferturi, învinsă de Argentina (0-1): ”Belgia are jucători încă foarte tineri, s-a văzut în sferturi că mulți încă nu au experiența necesară pentru un meci atât de mare. Dar peste patru ani, la următorul Mondial, mă aștept să depășească performanța de acum”. Pe ce mizează când spune asta? ”Există încă și mai mulți tineri belgieni în fotbalul european, foarte talentați, care nu au prins lotul și care vin tare din urmă. La următorul turneu final, Belgia va avea o arie de selecție impresionantă”.

Kovac povestește cum a început proiectul de succes din Belgia:”La începutul anilor 2000, ne-am dat seama că, fără o educație și o formare a tinerilor fotbaliști, nu există un viitor. În acel moment, nu credeam că vom avea atât de mare succes, speram, desigur, dar nu credeam. Acum, sunt satisfăcute și cluburile, care cresc jucători de mare valoare pe care îi pot vinde pe bani mulți, echipa națională are rezultate pozitive”.

Continuă: ”Anul acesta trebuie să evaluez potențialul fotbaliștilor din România, dar eu cred că în 12 ani vom vedea performanțe notabile, iar cu o muncă de calitate în 5 ani vom avea jucători de nivel internațional. La fel ca și în Belgia, cluburile din România vor avea jucători de valoare, șefii cluburilor vor fi încântați de câștiguri, va exista stabilitate financiară, iar echipa națională va fi prezentă la turneele finale. Toată lumea, inclusiv la cluburi, trebuie să înțealeagă că acest pas, o nouă strategie, este necesară și că va fi în folosul tuturor. Nu aș vrea să pară că dau lecții, dar vorbesc din experiență”.

”Și în România trebuie să existe un ciclu: o echipă bună cu fotbaliști de valoare va atrage către acest sport mai mulți copii care au nevoie de modele în viață”

Revenind la modelul belgian, Kovac are cuvinte de laudă pentru selecționerul Marc Wilmots, alături de care a lucrat la Saint Trond: ”Am fost profesorul și secundul lui. Are multă voință și o personalitate puternică. Știe să aibă grijă de staruri fiindcă și el, la rândul lui, a fost un jucător important. La 17-18 ani, deja avea calități de lider. A beneficiat de munca a patru antrenori de la naționalele de juniori, dar el a reușit să formeze un grup puternic care, s-a văzut și la Mondial, se poate bate de la egal la egal cu orice mare putere”.


”Cred că Zoltan Kovac este un antrenor excelent, lucrează remarcabil cu tinerii” (Marc Wilmots, martie 2011)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Analiza, Interviuri, Proiecte copii si juniori și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s