George Ogăraru deschide un nou drum » Avem secretele şcolii Ajax Amsterdam


calatorie-in-lumea-ajax-12-antrenori-romani-au-fost-invitati-3-zile-de-george-ogararu-la-academia-olandezilorAjax Online Academy. Un model pentru cluburi, antrenori şi jucători. Cum îşi pregătesc olandezii juniorii între 7 şi 15 ani. Cum învaţă puştii cel mai frumos joc.

„Pentru mine, aici e centrul universului”. Cînd vorbeşte de academia de junioria lui Ajax, Cruyff se luminează. La Amsterdam, în această şcoală, marele Johan a învăţat tot ce ştie, şi el a susţinut-o apoi cu pasiune, promovînd-o şi transformînd-o în cea mai bună din lume. Aici e baza fotbalului total, care a creat mii de superjucători. Iar Ajax nu o ascunde, nu o ţine secretă.

„Să împărtăşim lumii ce ştim noi”
„Mulţi voiau să afle ce e în spatele acestei academii-minune. Însă era dificil, nu-i puteai mulţumi pe toţi, nu aveai cum să faci atîtea cursuri. Pînă într-o zi, cîndPatrick Ladru, coordonatorul academiei, a spus: «OK, să împărtăşim şi lumii ce ştim noi, să-i oferim structură». Şi a apărut Ajax Online Academy„, povesteşte George Ogăraru, 4 ani jucătorul roş-albilor, din 2013 antrenor secund la Jong Ajax.

ADRESA DE FACEBOOK E AICI

Ajax Online în română
Fostul internaţional are acum licenţa pentru România a acestei extraordinare baze de antrenament a „lăncierilor”. Şi există http://www.ajaxonlineacademy.com/ro. E şi în română, nu doar în engleză, japoneză, greacă şi poloneză.

„A fost dedicată cluburilor, antrenorilor, jucătorilor. Cunoştinţele, experienţa şi gîndirea inovatoare de la Ajax sînt aici. Pentru noi, e ca o mană cerească, fiindcă putem învăţa şi aplica acum ceea ce olandezii cercetează de ani la rînd”, spune George, care începe să explice: „Avem programul anual de pregătire al tuturor grupelor de copii şi juniori de la Ajax între U7 şi U15. Şi nu lipseşte nimic. Fiecare exerciţiu al fiecărui antrenament al fiecărei echipe în detaliu”

„Desen, animaţie, video”

– Ce înseamnă asta?
– Toate exerciţiile sînt prezentate prin desen, animaţie şi video, apoi explicate limpede. Iar antrenorul e sfătuit şi ce să-i înveţe pe puşti fază după fază.

– De exemplu?
– Să luăm un 3 contra 1. Are informaţii despre cum trebuie să joace atacanţii, cei trei care au mingea, şi cum să încerce să recupereze fundaşul, cel de la mijloc.

– Ce i se mai spune?
– Ce are nevoie la fiecare exerciţiu, la fiecare joc. Care e tema, care sînt regulile, cîte mingi, cîte conuri, care e distanţa dintre jucători, tu trebuie doar să pui în practică. Şi federaţia olandeză s-a inspirat de la Ajax.

– Cum sînt jocurile-şcoală?
– 7 la 7, 9 la 9, 11 la 11.

– 9 la 9?
– Da, pentru că e dificil să treci direct de la minifotbal, unde se joacă 7 la 7 peteren mic, la 11 la 11. Şi atunci au creat un fotbal intermediar, 9 la 9, pe un teren mai mic decît cel clasic. Dintr-o dată, juniorii se adaptează mai rapid, schimbarea e lină, în trepte.

– Şi există campionat 9 la 9?
– Ideea a fost a lui Patrick Ladru, la Ajax. A transmis-o şi altor cluburi, ulterior şi federaţiei olandeze, care a înţeles mesajul, s-a inspirat din ceea ce crease Ajax şi a făcut şi competiţii 9 la 9, cum ar trebui să facem şi noi.

„Electrocardiograma”

– Să ne întoarcem la Ajax Online Academy. Cu ce mai ajută antrenorii?
– Există un sistem de urmărire a jucătorilor, care îţi arată electrocardiograma fiecărui tînăr de-a lungul junioratului la Ajax, cum a crescut el în această perioadă. Găseşti pînă şi toate testele fizice avute, de exemplu la viteză, rezultate la sprinturi în linie dreaptă sau cu schimb de direcţie, acceleraţie… Ai ce a lucrat, cum a lucrat, notele primite de la antrenori, observaţiile antrenorilor despre el. Un amănunt important: avînd datele permanent, vezi ce trebuie corectat la acel jucător.

– Şi noi putem avea la fel?
– Bineînţeles. Noi trebuie doar să-l implementăm.

„Antrenorii trec datele”

– Cine scrie în sistem aceste date?
– Fiecare antrenor. După fiecare şedinţă de pregătire, după fiecare meci. Se termină partida, antrenorul îşi trece informaţiile în sistem. Poate că directorul Academiei, Wim Jonk, coordonatorul sau alţi tehnicieni nu pot vedea toate meciurile, dar, căutînd pe Ajax Online Academy, descoperă absolut tot ce îi interesează. Despre joc, despre echipă, despre jucători.

„Vor să vadă şi dacă un junior îşi respectă antrenorul şi colegii”

– Ce urmăreşte Ajax la juniori?
– Ce contează cu adevărat. Tehnic, fizic, tactic, mental, capacitate de învăţare, implicare în echipă. Nu ignoră nimic. Vor să vadă şi dacă un junior îşi respectă antrenorul, dacă îşi respectă coechipierii. Dacă e creativ, dacă ia iniţiativă. Astfel se diferenţiază marile valori.

Antrenorii se schimbă la fiecare 6 săptămîni!
O idee stil Ajax, care inovează mereu: un antrenor stă doar 6 săptămîni la o grupă de juniori. După, schimbă echipa în cadrul academiei. „Înainte, un tehnician pregătea o generaţie de la început pînă la sfîrşit. Apoi, perioada s-a micşorat la doi ani, la un an, iar acum durează şase săptămîni”, dezvăluie Ogăraru: „Ei cred că astfel va exista o permanentă cunoaştere a jucătorilor, legătura între antrenori se va întări, iar fotbalistul se va dezvolta mai bine”.

„Nu se ţine cont de rezultate. Pun presiune inutilă la puşti”
Ogăraru observă o diferenţă clară între şcoala noastră şi cea olandeză. „La noi, la copii şi juniori, se pune prea mult preţ pe rezultate, de aici rezultă o permanentă agitaţie în jurul terenului, a antrenorilor şi a părinţilor. Dar acest lucru pune o presiune mare şi inutilă pe umerii puştilor. Îi face să joace crispaţi, să-şi piardă plăcerea. Pentru olandezi, rezultatul nu e important la juniori, ci să crească jucători”.

Fiecare exerciţiu tehnic în 5 paşi
La Ajax, un puşti nu este învăţat niciodată un exerciţiu tehnic nou tot dintr-o dată. „Fiecare are cinci paşi”, spune Ogăraru. „Ţi se arată cum atingi mingea, cum începe fenta, cum eviţi adversarul, iar după ce poţi face fiecare dintre cei cinci paşi exersezi trucul complet. Aşa îl vei învăţa fără greşeală”. Toate aceste exerciţii tehnice sînt detaliate pe ajaxonlineacademy.com/ro, avînd inclusiv imaginile video pentru 5 paşi.

800 de exerciţii de antrenament pentru copii între 7 şi 15 ani sînt detaliate în această bază

6 săptămîni durează un ciclu de antrenament la Ajax, perioadă împărţită şi dedicată fiecărui moment al jocului: apărare, tranziţie apărare-atac, atac, recuperarea mingii

„A fost clar pentru noi, la Ajax, că trebuie să ajutăm cluburile, dîndu-le acces la structura noastră. Antrenamentele sînt ideale, pentru că au fost create gradat, în paşi, de la ce e mai uşor la ce e mai dificil” (Patrick Ladru, coordonator Ajax Academy)

„Mă bucur că pot aduce la mine în ţară structura şi cunoştinţele celei mai titrate academii de fotbal din toate timpurile. Sînt sigur că acest sistem online va răspunde nevoilor fotbalului românesc”(George Ogăraru, antrenor secund Ajax B)

 sursa: GSP.ro
Reclame
Acest articol a fost publicat în Proiecte copii si juniori și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s