Filosofia de joc a lui Villas Boas. Partea a treia


Barcelona’s tactical masterplan

DS: Este circulatia buna de balon esentiala in organizarea ofensiva a unei echipe mari?

AVB: Bine, ea este esentiala pentru orice echipa. Orice echipa vrea sa marcheze gol. Acesta este scopul jocului pana la urma. Barcelona joaca orizontal doar dupa o pasa verticala. Uita-te cum fundasii centrali ies din aparare fara minge, cum construiesc jocul. Deschid in lateral, iar fundasii de banda devin mijlocasi de banda.

Guardiola a vorbit despre asta: fundasii centrali provoaca adversarul, ii invita sa urce la pressing, daca adversarul musca momeala, muta mingea la celalalt fundas central, si imediat acesta paseaza vertical nu mijlocasilor ci lui Messi sau Iniesta, care se misca intre linii, sau chiar varfului de careu(atunci cand Ibrahimovic era in lotul blaugrana).

Apoi joaca mingea a doua cu un-doi-uri scurte, ori pe aripi care trebuie sa taie in centru, obtinand o pozitie cu fata spre poarta mijlocasilor centrali. Au o enorma capacitate sa nu pairda mingea, sa faca anumite lucruri cu o precizie milimetrica!

Un alt lucru despre Barcelona: neaparat un fundas de banda ajunge repede in atac, iar celalalt ramane in pozitia lui initial, dar urca progresiv atunci cand mingea circula de pe un flanc pe altul, asa ca acesta devine element surpriza. Cand te astepti mai putin acesta ajunge in pozitie de finalizare. Alege exact perfect momentul decisiv.

DS: Louis Van Gaal spune ca o pasa verticala nu e un risc, dar o pasa orizonala este pentru ca atunci cand joci orizontal esti mult mai deschis, mai expus daca pierzi mingea.

AVB: Da, este adevarat. Exista o diferenta intre o pasa orizontala si o asa zisa pasa in diagonala. Asta s-a intamplat in Anglia atunci cand mijlocasii centrali pasau intre ei cand se aflau paralel unul de celalalt. Acest lucru l-am facut noi cu Frank sau Liverpool cu Gerrard. Am incercat sa-l inseram pe Lampard intre cei doi mijlocasi si acesta sa obtina pozitie de atac cu o demarcare rapida. Daca jungea mingea la el, eliminam deja doi adversari pe tranzitie ofensiva.

Ce faci cand intalnesti echipe defensive care parcheaza autobuzul in poarta

DS: Cum ataci o echipa care joaca cu blocul defensiv jos?

AVB: Sa vedem. Juventus joaca cu blocul defensiv jos, nu pun presiune pe tine sus, deci echipa reactica. In zilele noastre pressing-ul se face jos. Te limiteaza pentru ca ei controleaza spatiile din spatele lor cu un joc perfect la offside.

Iti limiteaza pasele verticale deoarece sunt toti grupati in 30-40 metri, inchisi complet in doua linii de patru plus doi atacanti.

Asa ca incepi sa construiesti scurt, incepand procesul de atac de la cei doi fundasi centrali care se muta in pozitie de fundasi laterali, dar atunci cand vrei sa pasezi catre proprii mijlocasi nu stii cum sa o faci pentru ca spatiul este ultra-limitat, totul este foarte inchis.

DS: Atunci ce este de facut?

AVB: Ii provoci cu mingea, acest lucru nu stiu sa-l faca multe echipe. E un factor esential in joc. Trebuie sa inveti sa-ti provoci adversarul cu mingea. Ei vor mingea, asa ca o folosesti pe post de momeala. Ideea lui Van Gaal este de continua circulatie, ca la handbal, de pe o parte pe alta, pana in momentul in care schimbi directia de joc, atunci cand se formeaza un spatiu si ataci acolo cu minge pe gaura.

Deci, isi provoaca adversarul cu posesie orizontala, pana cand adversarii preseaza pentru ca nu au mingea.

Guardiola crede ca acest lucru e decisiv. Asta a adus  Henk Ten Cate la Chelsea cand era secundul lui Grant. A luat acest lucru de la Barcelona lui Frank Rijkaard. Noi am facut-o diferit la Chelsea in era Mourinho. Constructia noastra de atac era diferita, pasam mingea direct fundasilor laterali sau chiar mjilocasilor. Cu ten Cate mingea atacul incepea cu Terry si Carvalho, pentru a invita adversarul la pressing, pentru a elimina un adversar din joc.

 

sursa: The Guardian 2009

Reclame
Acest articol a fost publicat în Antrenori copii si juniori și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s